Ved brug af kabooz.dk accepterer du vores privatlivspolitik

Sådan træner jeg

Før jeg begynder, vil jeg kort fortælle lidt om mig selv.

Jeg er rundet 40 år og har 4 knæoperationer bag mig, den første da jeg var 21 år og den sidste i 2012 - alle pga samme knæskade i en fodboldkamp i 1997.

Jeg er typen der undersøger alt - 2 gange, så da jeg skulle i gang med at løbe, søgte jeg efter information om løbetræning på nettet.

Der er mange, velmenende websider, med inspiration og tips til løbetræning, men det der slog mig mest var, at deres løbeprogrammer IKKE var enkle.

For at det skulle fungere for mig, vidste jeg, at jeg skulle finde en ukompliceret metode, der hverken krævede skema eller stopur.

Hvis jeg hele tiden skal løbe og kigge i et skema, eller holde øje med tiden, så ville jeg simpelthen miste motivationen.

Det jeg elsker ved gang og løb er, at det er så enkelt og det skal et løbeprogram også være, efter min mening.

Det løbeprogram du kan finde her på kabooz.dk, er det jeg selv træner efter.

Udover et par gode løbesko, så var det eneste jeg benyttede i starten, Endomondo - og en god playliste. I dag har jeg fået mig et løbeur, så jeg kan tage ud og løbe uden forstyrrelser, de dage hvor jeg trænger til det.

ANNONCE

Sådan ser min træningsuge ud

Jeg løbetræner 3 gange om ugen, 2 hverdage efter arbejde og en weekend formiddag.

På hverdage har jeg fokus på tempo, hvis jeg har overskud til det og ellers løber jeg bare en behagelig OG afstressende tur fx 5 km.

I weekenden har jeg planlagt en længere løbetur, i behageligt tempo, på 7-10 km.

Pausedage giver overskud

Før jeg skiftede job, i juni 2019, løb jeg til og fra arbejde og skiftede mellem at løbe ud og cykle hjem - og modsat dagen efter og løbe ud og hjem hver anden dag og cykle hver anden dag.

Jeg er derfor gået fra at løbe mellem 8,5 og 17 km om dagen til 5-10 km 3 gange om ugen.

Jeg savner meget den større træningsmængde, men til gengæld har jeg et langt større overskud på mine løbedag.

Før, sad sidste løbetur altid i benene. Nu er jeg altid frisk, hvilket er rigtig fedt.

Sådan løbetræner jeg

Inden jeg tager ud for at løbe, har jeg altid en plan for løbeturen.

Planen kan fx være en hurtig 3 km eventuelt efterfulgt af roligt løb, en hurtig 5 km, en rolig 5 km eller en rolig og lang tur fx 10 km.

Ofte, så følger jeg planen, men nogen gange så ændre jeg plan undervejs, primært hvis benene ikke føles friske eller der er noget der føles forkert i benene.

Jeg bruger ofte pauser. Både når jeg træner tempo og når jeg vil øge distancen.

Når jeg vil øge distancen, så gør jeg altid det, at jeg løber til næste km, går lidt og løber til næste km.

Det gør, at kræfterne holder meget længere og det slider heller ikke på kroppen, på samme måde.

Derfor er det også et perfekt løbeprogram hvis du har knæproblemer eller andre skavanker. Jeg kom i gang med at løbe og fik trænet mig op til at løbe langt, helt uden problemer med knæet eller andre skader.

Du vil blive overrasket over, hvor langt du kan løbe med den metode, men sørg for at lytte til din krop, så du ikke øger distancen for hurtigt.

Når jeg træner tempo, så deler jeg også turen op i kilometer, men her løber jeg så de første 400-600 meter hurtigt og går eller løber til næste km. Det fortsætter jeg typisk 3-5 km.

Det hurtige tempo slider på mig, så det er ikke noget jeg gør ret tit.

ANNONCE

Sådan er mine pausedage

Jeg har dage, hvor jeg slet ikke træner, men jeg har planlagt vægttræning 2 hverdage om ugen. Dette bliver dog ofte til 1 pga. træthed eller travlhed.

Derudover, går min kone og jeg, hver aften, en ca. 3 km gåtur. Den gåtur har flere formål: Da jeg løb på arbejde, cyklede jeg på arbejde på pausedage. Cykling slider ikke på kroppen og det fjerner de ømme ben, så det er helt perfekt, at cykle på pausedage.


Relaterede artikler