Ved brug af kabooz.dk accepterer du vores privatlivspolitik

Sådan bliver du motiveret

Den bedste måde til at blive motiveret, er ved at gå i gang.

Det lyder måske dumt eller for enkelt, men min erfaring siger mig, at hvis du fx vil blive løber, så handler det om at tage første skridt og komme ud og træne. Om du kan løbe første gang, eller om du må starte med at gå, har ingen betydning.

I den sammenhæng, vil jeg anbefale, at du klæder om til træningstøj og siger til dig selv, at du skal ud og træne.

Allerede her, vil du få en positiv følelse af at være i gang og den glæde i kroppen, er din motivation der er på vej.

Jeg tror i bund og grund, at de fleste misforstår motivation. Motivation er ikke noget man har inden man går i gang. Der har man ønsker eller drømme. Motivation er ikke det der får os til at begynde, men motivation får os til at fortsætte.

Hvis du venter med at gå i gang til du er motiveret, så kommer du aldrig i gang. Du kan have en drøm om at tabe dig, om at starte med at løbe, eller et ønske om et sundt liv, men du skal selv gå i gang og så skal motivationen nok komme af sig selv.

Som jeg plejer at sige til mine børn, når de ikke ved om de gider eller hvis de er nervøse for noget: “Hvad er det værste der kan ske?”.

Hvis de tager med på en cykeltur og keder sig, så er det værste der kan ske, at de keder sig i 30 minutter eller hvor lang turen nu er.

Hvis du ikke rigtig kan komme afsted på din første løbetur, men har en drøm om at komme i gang med at løbe, så sig til dig selv: “Det værste der kan ske er, at jeg har en dårlig oplevelse i 30 minutter”.

ANNONCE

Drop de dårlige undskyldninger

Der er ikke ret mange af os, der nogen siden bliver verdensmester i sport, men jeg har mødt rigtig mange der, inkl. mig selv, kunne blive det i dårlige undskyldninger.

“Jeg kan ikke løbe”, “jeg har ikke nogen løbesko”, “jeg har ikke tid”.

Alle disse kan oversættes til: “Jeg er ikke motiveret”.

Min kone havde den undskyldning, ift. at komme i gang med at løbe, at hun ikke havde nogen sports bh. Til det vil jeg blot fortælle, at når hun skal til et eller andet og mangler en kjole, får hun købt den med det samme.

Der er også en anden type undskyldninger, nemlig dem der falder ind under lavt selvværd.

Jeg har talt med mange som synes det er pinligt at løbe, når man ikke er “løber”.

Tidligere havde jeg selv svært ved at komme ud at løbe. Jeg var ung, slank og sportstrænet og alligevel kom jeg kun ud når det var mørkt.

Det er en måde at løse det “pinlige” på, men jeg vil nu klart anbefale, at prøve at finde andre løsninger først.

En mulig løsning er, at kigge på udstyr.

Jeg er den type, der synes det ville være pinligt, at møde op i det helt rigtige udstyr og så kun kunne løbe få 100 meter.

Derfor løb jeg altid i et par fodboldshorts, en gammel t-shirt og et par kondisko.

Det er en billig måde at komme i gang på og så signalerede jeg: “Jeg ved godt, at jeg ikke er løber. Jeg er bare lige ude og prøve”.

Hvis du er typen der får selvtillid af at ligne en “rigtig løber”, så er det bare med at få købt et par løbetights, en løbejakke og et par løbesko.

Hvis du holder øje med tilbud, kan du sagtens ligne en million for få penge.

ANNONCE

Hvis du skal ud og købe løbeudstyr, så vil jeg anbefale dig at læse om hvad jeg har købt at løbetøj, løbesko og andet løbeudstyr til at løbe året rundt.

En anden forhindring som jeg har hørt ofte, typisk fra kvinder, er at det er pinligt at de bliver så røde i hovedet.

For det første, så viser det, at du har trænet hårdt. Det kan aldrig blive pinligt.

For det andet, så ser det naturligt ud. Når man træner, så sveder man og man bliver rød i hovedet.

Og for det tredje, som er helt for egen regning, så ser en kvinde der er svedig og rød i hovedet, efter motion, sgu dejlig ud.

Min kære mor ville rigtig gerne i gang med at løbe, men hendes store problem var: “Hvad vil andre tænke”.

Min mor vejede for meget og tænkte at folk syntes det var pinligt, at hun var ude at løbe. Det kan aldrig være pinligt at tage sig sammen og motionere.

Uden at jeg skal dømme nogen, så ville jeg modsat kunne få tanken, at en overvægtig person, som står ved et ishus eller en pølsevogn, burde lave noget motion i stedet. ALDRIG den anden vej rundt.

Hvis du primært er interesseret i vægttab, så vil jeg anbefale dig at læse om hvordan jeg tabte rigtig mange kilo, ved at gå lange ture.

ANNONCE

Hvad er motivation

Motivation er det der får os til at udføre en opgave og kan deles op i indre og ydre motivation.

Indre motivation er den indre kraft der gør, at vi slet ikke kan lade være. Indre motivation opstår ofte, hvis opgaven du udfører: Det er min indre motivation der gør, at jeg næsten ikke kan vente til min næste løbetur, selvom jeg ved, at det kommer til at gøre “ondt” hele vejen.

Ydre motivation handler om “pisk eller gulerod”, dvs har du en pistol for panden, så er du motiveret til at gøre som du får besked på og du er motiveret til at stå op hver dag og gå på arbejde, så du får din løn.

Men, hvis der ikke er en pistol, hvad så. Hvis du vinder 20 millioner i lotto, er du så motiveret til at stå op og tage på arbejde.

Ydre motivation er et stort område som jeg ikke vil komme mere ind på, da den indre motivation er det som kabooz.dk handler om.

ANNONCE

Sådan bevarer du motivationen

Noget af det allerværste ift. at miste motivationen til at træne, er skader. Derfor skal du altid lytte til din krop.

Det kan være en rigtig god ide, at vente en dag eller springe en løbedag helt over, hvis du føler at benene ikke er klar. En skade kan nemt betyde 1-3 ugers pause og et ordentligt hak i motivationen.

Jeg vil anbefale dig at læse om hvordan jeg gik fra 0 til 17 km løb om dagen, på 3 måneder, uden en eneste skade.

Det er fremgang der gør, at jeg bevarer motivationen og her har jeg lært en meget væsentlig ting.

Hvis du træner for meget, vil du altid være træt på dine løbedag og du vil derfor ikke få det kick, at du bare kan løbe og løbe.

Det kan godt være fristende på dage med gode ben, bare at løbe derudaf. Det er SÅ fedt.

Men, det kan betyde, at den eller de næste løbedage, ikke er en god oplevelse, fordi du stadig ikke er fuldt restitueret.

Derfor skal du kun overpræstere en gang i mellem og kun når du føler dig ovenpå.

Mit bedste råd, i forhold til overtræning, er at du, på de fleste løbedage, skal være frisk når du har løbet færdig.

Du må selvfølgelig gerne kunne mærke at du har løbet, men du skal føle, at du sagtens kunne løbe videre.

Hvordan genfinder man motivation

Jeg ser tit spørgsmål om hvordan man genfinder sin motivation til at træne.

Jeg synes egentlig ikke man kan tale om at genfinde motivationen. Enten er du motiveret og ellers er du ikke og som jeg ser det, er manglende motivation tegn på, at du ikke er kommet i gang.

Det er dig der skal tage beslutningen om at komme i gang og din belønning er motivation.

Jeg vil anbefale dig at læse om hvordan jeg ændrede min livsstil og fik en hverdag med motion og meget mere overskud.

Det er vigtigt at forstå, at det svære er at komme afsted første gang. Herefter bliver det lettere og lettere og til sidst er det svært at lade være.

Relaterede artikler