Ved brug af kabooz.dk accepterer du vores privatlivspolitik

Shelter byg selv

Lige siden en af mine ældste drenge gik til spejder har vi talt om at bygge et shelter.

Jeg ved ikke om det var fordi jeg havde for travlt med arbejde og små børn - og alle mulige andre gode og dårlige undskyldninger, men vi fik ikke bygget det.

De senere år har jeg haft overskuddet, men min søn er blevet ældre og gider ikke længere sove i shelter.

Det blev så en af de ting jeg kan sætte på listen over fortrydelser, men i stedet for at gøre det til noget, udelukkende negativt, så har jeg nu brugt det til motivation til at få bygget et shelter sammen med min yngste søn.

Han har igennem noget tid ytret ønske om et shelter og sidste sommerferie sov han ude i haven i telt hver dag, så derfor blev det en plan at det skulle bygges i denne sommerferie.

ANNONCE

Klargøring til shelter

En efterårsstorm for et par år siden væltede et stort fyrtræ, hvilket åbnede op for en perfekt placering til shelteret, vi skulle bare lige grave en kæmpe rod op.

Det fik vi klaret et par weekender før vores sommerferie og så var placeringen på plads.

De sidste år har vi haft en del fyrtræer der er væltet og to af de få vi har tilbage stod så det kommende shelter ville være i vegne for en fældning, så derfor måtte vi også lige fælde de to fyrtræer - inklusiv fjerne grene og stammer.

Stubbene kunne heldigvis blive, da de stod skjult mellem buske og stammerne blev savet, men kløvningen venter.

Herefter var “byggegrunden” klar og opmålingen kunne gå i gang.

Materialer til shelteret

Byggematerialer der ikke fejler noget gemmer jeg generelt og da vi flyttede, for fem år siden, skulle vi nedtage et skur (på grund af ulideligt dumme boligselskabsregler, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her) inklusiv ståltag og vi havde også Kalmarbrædder fra den gamle ydrebeklædning fra min farfars sommerhus.

Vi havde derfor en del byggemateriale og besluttede os for at gå i gang med at sætte fire hjørnestolper og se hvor langt vi kunne komme.

Vi købte dog lidt beslag, beslagskruer, 70mm skruer og en ny fukssvans.

ANNONCE

Sådan byggede vi vores shelter

Vores lille byggeteam bestod af min yngste søn, min kone og jeg selv.

Min søn stod for at bestemme dimensionerne og vi gik efter at lave et shelter der ikke var alt for stort, så det var rart at ligge i alene, men også kunne rumme minimum tre personer.

Vi besluttede os for 250 cm bredt og 225 cm dybt og lod stolperne være højere end de skulle være, så vi bare kunne save af når vi fik styr på højde og hældning på taget.

Den del er væsentlig nemmere når man har de fire stolper stående og man kan sætte noget op der viser bund og tag.

Højden på bunden satte vi, så den passede med behagelig siddehøjde med benene ud over kanten.

Vores ydrebeklædning i Kalmarbrædder er så stærk at vi kun behøvede at skrue dem fast i stolpen der bærer gulvet og stolpen det bærer taget.

For ikke at have følelsen af at ligge og kigge op i et skurloft lagde vi først ru forskalningsbrædder som loft/undertag og så ståltaget ovenpå - og det ekstraarbejde har vi ikke fortrudt. Det er blevet så meget flottere.

Mine forældre havde en rest terrassebrædder liggende og det endte med at det var nok til hele gulvet.

Bygge shelter af rester

Det er endt med at koste os under 300kr at bygge vores shelter, men det er naturligvis fordi vi havde mange rester og det har også taget MEGET længere tid at bygge fordi konstruktionen hele tiden afhang af hvad vi havde af træ og i hvilke længder.

Men det er så fedt at vi har et shelter stående og så har vi virkelig fået ryddet ud og ryddet op.

ANNONCE

Hvad skal man bruge for at bygge et shelter

Hvad du skal bruge af materialer til at bygget et shelter afhænger af størrelsen.

Hvis du vælger at lave det som os med fire hjørnestolper skal du jo have fire af dem - i en passende længde.

Det vigtigste er at få en stærk stolpe/bjælke der kan bære taget på forsiden. Problemet bliver større jo bredere shelteret skal være og på bagsiden kan du altid sætte en ekstra stolpe på midten.

Hvis din beklædning skal være tynde brædder fx 1-2 cm, skal du typisk også have noget at skrue i midt på brættet, så det vil kræve lidt ekstra stolper/bjælker.

Som tag er der jo mange muligheder fx strå eller græs, men de nemmeste er plast, stål eller træ.

Trætag kan være rigtig flot, men det er nemmere at lave det tæt med plast eller ståltag.

Med trætag skal man ud i noget 1 på 2 eller lignede der sikre at der ikke kan komme vand genne samlinger og så skal vandet kunne løbe af - ellers holder taget ikke længe.

Jeg har brugt (ca): Og så kommer der måske maling.

Kalmarbrædderne er orange eller “Nøddebrun” som min farfar sagde og familien er ikke helt enige om det er cool at bevare den originale farve eller om det er skrækkeligt - men den kamp lader jeg min søn og min kone tage :)


Relaterede artikler